Gratis retourneren
Vóór 16.00u besteld, morgen in huis
Gratis verzenden vanaf € 75,-

Behoud van plantgezondheid bij hitte- en droogtestress

Bodemverbetering, Mest, Onderhouden, Planten

De maanden juli en augustus staan bekend als de droogste- en warmste maanden van het jaar. Hoewel planten warmte nodig hebben, kan een teveel hiervan, zeker in combinatie met aanhoudende droogte ervoor zorgen dat het de groei van planten remt. Om te kunnen blijven groeien en voldoende weerstand te bieden tegen schimmels en ziekten te behouden maken planten aminozuren aan, maar wanneer het voor een langere periode droog en warm is wordt de productie van deze aminozuren geremd om zo energie te sparen.

Wat u kunt doen

Om uw planten te helpen bij de stress die uit warmte en droogte voortvloeit, kunt u uw planten zelf van aminozuren voorzien met behulp van de OPF vloeibare meststoffen. Met name OPF 7-2-3 bevat een hoog gehalte (19-21%) aan aminozuren die via bladbemesting direct opneembaar zijn. Om de opname via de huidmondjes in het blad te verhogen, raden wij daarnaast aan om Fulvic 25 toe te voegen. Tot slot kunt u ook Natural Green als bladmeststof meespuiten, om zo overmatige verdamping (zweten) via het blad tegen te gaan. Bovendien verbetert Natural Green de fotosynthese, wat de aanmaak van eiwitten en suikers in de plant ten goede komt. Een hoger suikergehalte met de juiste calcium- en siliciumverhouding (welke via Natural Green wordt opgenomen) zorgt voor een langere houdbaarheid van de oogst.

Ter aanvulling

Stress is helaas niet altijd te voorkomen, maar gelukkig kunt u uw planten vaak wel een handje helpen. Onze visie is echter dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Bovengenoemde aanbevelingen zijn daarin een goede stap op weg naar een gezond en weerbaar gewas, maar het liefst ziet u natuurlijk dat uw planten op eigen kracht met allerlei stressfactoren om kunnen gaan. Zoals een fundering belangrijk is voor een huis, zo is ook een gezonde bodem het fundament voor een gezonde plant. In de ideale omstandigheden leven planten in symbiose met bodemschimmels en –bacteriën. Deze schimmels en bacteriën helpen planten bij het beschermen tegen schadelijke micro-organismen en helpen bij de opname van water en voedingsstoffen. Wij bieden hierin verschillende producten aan die hierin bijdragen aan een gezonde bodem, zowel bij het aanplanten als onderhouden. Hoewel het nu nog te warm en droog is om deze nuttige schimmels en bacteriën effectief in te zetten, is het goed om in het achterhoofd te houden dat straks in de herfst een goed moment is om te werken aan de bodembiologie. Zo waarborgt u dat uw gewassen volgend seizoen goed van start gaan en ook wanneer het weer heet en droog is in de zomer, uw planten een hogere stresstolerantie hebben. Dat neemt natuurlijk niet weg dat u uw planten mag verwennen voor nog betere resultaten!

Meer weten? Wij zijn beschikbaar voor al uw vragen!

Meer artikelen