Gratis retourneren
Vóór 16.00u besteld, morgen in huis
Gratis verzenden vanaf € 75,-

Het nut van bladbemesting

Bladbemester, Bodemverbetering

Door bodemverarming nemen planten minder voedingsstoffen op. De voedingswaarde van het gewas neemt daardoor af. De vraag wat is het nut van bladbemesting?

Het blad is zeer geschikt voor de opname van voedingsstoffen als water, aminozuren en mineralen. Dat blijkt keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek. Het blad is de back up van de plant voor als de wortels onvoldoende kunnen voedingsstoffen kunnen opnemen.

Het blad neemt op drie manieren de voedingstoffen op: via de bladharen, het waslaagje op het blad en door opname en afgifte via cellen . Die eigenschappen verklaren ook dat planten in donkere regenwouden overleven. Zij krijgen letterlijk van boven allerlei stoffen van hogere planten en bomen over zich heen gegoten.

Om de bodemverarming tegen te gaan vinden experimenten plaats met het verrijken van landbouwgrond met steenmeel. De eerste ervaringen zijn positief Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zijn positief. Voor dat dit algemeen gebruik kan worden zijn we echter vele jaren verder. Daar kun je op wachten.

Voorsorteren op deze ontwikkeling is dan een goed alternatief. Bijvoorbeeld door te beginnen met organische bladbemesting met PHC bladmeststoffen. De mineralen in deze meststof zijn net zo groot als een bacterie. Dat maakt dat ze via de cellen worden opgenomen. Het is een snelle én praktische manier om plantengroei naar behoefte te sturen en de vruchtafzetting beter te begeleiden. Dat is dus het nut van bladbemesting.

Lees hier meer.

Meer artikelen